







LIFE LATESTadapt international workshop

"Planning and operationalizing green infrastructure and ecosystem service concepts for improving urban climate resilience"

13-14 June 2023, Riga, Latvia

Venue: Ministry of Environmental Protection and Regional Development (MoEPRD), Peldu Street 25, Room 409

Aim of the workshop: to support transfer of knowledge and experience from all over the Europe in urban green infrastructure and climate adaptation planning, and to discuss the suitable approaches to be implemented by the LIFE LATESTadapt project.

Agenda

Tuesday, 13 June 2023

9:00-9:30	30 min	Arrival & registration			
SESSION I: Introduction, moderator: Mārtiņš Grels, MoEPRD					
9:30-9:40	10 min	Opening of the workshop			
		By Ilze Oša, Deputy state secretary, MoEPRD			
9:40-10:20	40 min	Keynote: Nature-based solutions and urban greening to create climate resilient,			
		liveable and just cities (online)			
		by Anna Bruen, ICLEI European Secretariat			
		(30 min presentation + 10 min questions)			
10:20-10:40	20 min	Introduction to the LIFE LATESTadapt project			
		by Tanel Mätlik, Viimsi municipality, Estonia			
10:40-10:50	10 min	Application of the green infrastructure concept in the LIFE LATESTadapt project			
		by Anda Ruskule, Baltic Environmental Forum-Latvia			
10:50-11:00	10 min	Questions and discussion			
11:00-11:30	30 min	Coffee/ tea			
SESSION II: Urban Green Infrastructure - mapping, assessment, and planning					
11:30-12:00	30 min	Keynote: urban green infrastructure concept and mapping methodologies			
		(different approaches from 2018 to 2023)			
		by Grazia Zulian and Federica Marando, JRC (Ispra) (online)			
		(25 min presentation + 5 min questions)			
12:00-12:25	25 min	Rigorous greening: a strategic principle for Amsterdam's urban development until 2050			
		Daniel Hogendoorn, Department of Urban Planning and Sustainability,			
		City of Amsterdam			
		(20 min presentation + 5 min questions)			
12:25-12:50	25 min	Green infrastructure mapping approach in LIFE LATESTadapt project			
		by Ivo Vinogradovs, University of Latvia/BEF-Latvia			
		(20 min presentation + 5 min questions)			

12:50-13:00	10 min	Discussion		
13:00-14:00	1 hr	Lunch		
SESSION III: Urban Greening plans, moderator: Anda Ruskule, Baltic Environmental Forum-Latvia				
14:00-14:25	25 min	Enablers and barriers for developing Urban Greening Plans in EU cities by Kati Vierikko, Finnish Environment Institute (Syke) (20 min presentation + 5 min questions)		
14:25-14:50	25 min	Adaptation activities according to the Climate Neutral Tallinn action plan_(online) by Airi Andresson, Green Transition Unit, Tallinn Strategic Management Office (20 min presentation + 5 min questions)		
14:50-15:00	10 min	Introduction to the EC guidance for cities to prepare an Urban Greening Plan and tasks for the working group discussion by Anda Ruskule, Baltic Environmental Forum-Latvia		
15:00-15:50	50 min	Working group discussion: scoping of the process and content of the Urban Greening Plans for cities/ towns of different scale and character		
15:50-16:20	30 min	Coffee/ tea		
16:20-17:00	40 min	Reporting from working groups & discussion		
17:00-17:10	10 min	Closing of the day		
18:30-20:30	~2 hrs	Networking dinner (not covered by the project, joint table booked in BBārs restaurant, https://bbars.lv/en/ , located in Old Riga Town, Doma laukums 2)		

Wednesday, 14 June 2023

8:30-9:00	30 min	Arrival & coffee
SESSION IV:	Urban Nat	ure-based solutions, moderators: Kristīne Kedo/Annija Danenberga, MoEPRD
9:00-9:05	5 min	Introduction to the day
9:05-09:35	30 min	Keynote: Advancing Ecosystem Restoration for Climate Adaptation: Unleashing Nature-Based Solutions in Urban Planning and SDG Implementation by Prof. Nidhi Nagabhatla, United Nations University – CRIS (25 min presentation + 5 min questions)
09:35- 10:00	25 min	Local governance and valuation of NBS in cities by Oscar A. Alvarado, The Hague Academy for Local Governance (online) (20 min presentation + 5 min questions)
10:00-10:20	20 min	LIFE UrbanStorm: Experience with NBS planning & implementation in Estonia by Siim Reinla, Viimsi municipality, Estonia (15 min presentation + 5 min questions)
10:20-10:40	20 min	Experience with implementing NBS: The case of Riga by Andris Ločmanis, Riga City Council (15 min presentation + 5 min questions)
10:40-11:00	20 min	Coffee/ tea
11:00-11:25	25 min	Cost-benefit analysis of urban nature-based solutions: a systematic review of approaches, scales, and outcomes by Alessia Chelli, University of Trento (20 min presentation + 5 min questions)
11:25-12:00	35 min	Panel discussion on operationalizing NBS in urban environment
12:00-12:15	15 min	Closing of the event
12:15-13:15	1 hr	Lunch
13:30-16:30	2-3 hrs	Site visit (walking tour) to explore urban green infrastructure and nature-based solutions in Riga, <i>guided by Andris Ločmanis, Riga City Council</i>



2022 - 2027

DEVELOPING AND DEMOSTRATING PORTFOLIO OF NATURE BASED AND SMART SOLUTIONS FOR IMPROVING URBAN CLIMATE RESILIENCE IN LATVIA AND ESTONIA

LIFE sub-programme Climate Action Call: LIFE-2021-SAP-CLIMA Project Nr. 101074438



































